Ιδιοπαθής Σκολίωση

0

Μοιραστείτε το
image_pdfimage_print

ΜΙΑ ‘ΔΕΜΕΝΗ’ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

scoliosis1

Με τον όρο ‘Σκολίωση’ περιγράφεται η πλάγια κλίση, πάνω από 10 μοίρες, της σπονδυλικής στήλης, με σχήμα “C” ή “S”. Εμφανίζεται στο 2% του πληθυσμού και από αυτούς το 0,5% έχει σοβαρό πρόβλημα. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Bodywork and Movement Therapies (Lucy Whyte Ferguson, D.C., El Prado/Taos, NM, USA, University of New Mexico School of Medicine: Pain Center, Albuquerque, NM, USA, Project ECHO Chronic Pain and Headache Management, Albuquerque, NM, USA.)

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται συνηθισμένα πατέντα μυοπεριτοναϊκής ασυμμετρίας , που αφορούν τρείς περιπτώσεις ενηλίκων με ιδιοπαθή σκολίωση όπου παρατηρούνται σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα, που δεν είχαν ωστόσο αντιμετωπισθεί χειρουργικά, ενώ εμφάνιζαν χρόνιο πόνο.

triggerpoints1a
Παρόλο που κατά την κλινική αξιολόγηση δεν εντοπιζόντουσαν στους παρασπονδυλικούς μύες μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points – TrPs), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι μύες που ήταν εμφανώς υπεύθυνοι για την εμφάνιση του πόνου στη θωρακική – οσφυϊκή περιοχή, ευρίσκοντο σε απόσταση από τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον οι περιτοναϊκές ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν σε αυτούς τους μύες «έδεναν» τη σπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται τα πλάγια κυρτώματα της.

Μέσα από την κλινική αξιολόγηση διαπιστώθηκε επίσης ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς, εμφάνιζαν σημαντική χαλαρότητα στους συνδέσμους, γεγονός που συνεισφέρει στην δημιουργία των σκολιωτικών κυρτωμάτων.

triggerpoints
Η θεραπεία επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση των TrPs που ήταν υπεύθυνα γα τον πόνο, στην απελευθέρωση των περιορισμών της εμπλεκόμενης περιτονίας, και αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης ήταν σημαντική ανακούφιση του μακροχρόνιου πόνου.

Ως εκ τούτου τεκμηριώνεται η διαγνωστική υπόθεση ότι οι μυοπεριτοναϊκές και περιτοναϊκές ασυμμετρίες μαζί με τους λειτουργικούς περιορισμούς, σε ένα βαθμό είναι υπεύθυνες για τον πόνο σε ενήλικες με σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα.

Η θεραπευτική προσέγγιση βασιζόμενη στην απελευθέρωση των TrPs, την αποκατάσταση των περιορισμών στη περιτονία, παράλληλα με την αποκατάσταση της δυσλειτουργία στις εμπλεκόμενες αρθρώσεις , φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου, αλλά και του οξύ πόνου σε ενήλικες με σκολίωση που δεν έχει αντιμετωπισθεί χειρουργικά. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Οι διαπιστώσεις της μελέτης αυτής ενισχύουν εν μέρει την υπόθεση που έχει διατυπωθεί από τον Dr John Upledger σχετικά με την αιτιολογία της Ιδιοπαθούς σκολίωσης. Η Ιδιοπαθής σκολίωση θεωρείτε αγνώστου αιτιολογίας. Ο Dr Upledger αποδίδει την αιτία εμφάνισης της σε περιορισμούς μέσα στο Κρανιοϊερό και περιτοναϊκό σύστημα του σώματος. Η προσαρμογή αυτών των συστημάτων σε πρότυπα τάσης, μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργία και την διατήρηση της σκολίωσης. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο:

ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΗΓΗ

New articles in Journal of Bodywork and Movement Therapies available on ScienceDirect 
Journal of Bodywork and Movement Therapies
New Articles in Press, 12 June-18 June 2013

Available online 14 June 2013 
Lucy Whyte Ferguson


Μοιραστείτε τοΣχολιάστε